Monitehoviidakko

Ensimmäisiä moniteholaseja ostavalle saattaa olla vaikea hahmottaa monitehojen valtava kirjo. Olemme monesti kuulleet, että niitä vertaillaan adjektiiveilla ”hyvä, parempi ja paras”. Tämä jos jokin on mielestämme asiakkaan fiksuuden aliarvioimista. Jonkun tarjoama ”paras” voikin olla jotain aivan muuta toisaalla. Moniteholinssejä vertaillessa olisi sen sijaan järkevämpää puhua valmistajasta, merkistä, ominaisuuksista, taitekertoimista ja pinnoitteista. Näin asiakkaan on huomattavasti helpompi verrata samoja tuotteita keskenään. Otetaan esimerkiksi kännykät. Et varmasti tyydy ostamaan puhelinta myyntiargumentilla ”tämä on hyvä”. Haluat varmasti tietää siitä paljon enemmän, alkaen valmistajasta ja merkistä aina ominaisuuksiin asti.

Moniteholinssejä löytyy valtava määrä. Tässäkin pätee vanha sanonta, että laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. Perusmoniteholinsseillä näkee ja niillä pärjää, mutta ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto sinulle, joka luet paljon tai istut tietokoneen ruudun ääressä päivät. Yksilöllisiä monitehojakin löytyy paljon erilaisia eikä niitäkään näin ollen voi laittaa yhteen ja samaan kategoriaan. Yksilöinti voi tarkoittaa sitä, että optikko manuaalisesti yksilöi tiettyjä ominaisuuksia, tai sitä että linssin yksilöintiin käytetään siihen tarkoitettuja mittalaitteita, applikaatioita ja näköprofiileja. Voidaan mitata pintaväliä, kallistuskulmaa ja kaarevuutta. Mitä enemmän infoa linssin räätälöintiin saadaan, sen tarkemmin sen yksilöinti onnistuu ja sitä paremmin se vastaa juuri sinun näkötarpeisiin. Tästä loistava esimerkki on Hoyan Id MySelf moniteholinssi.

Milloin sitten on moniteholinssien aika? Jokainen asiakas on varmasti oman näkönsä paras asiantuntija, ja jos tuntuu siltä, että lukeminen onnistuu ilman apuvälineitä niin silloin ei ole monitehojen aika. Jos vastaavasti koet lukemisen haasteita, ei sinnittelemällä ja päätöstä siirtämällä myöskään tee muuta kuin hallaa itselleen. Suuri lukulisä kasvattaa myös moniteholinssien vääristymiä. Tämä vastaavasti vaikeuttaa oleellisesti niihin tottumista.

Kaiken kaikkiaan pitää muistaa, että moniteholinssi on tietyllä tavalla kompromissi monesta erilaisesta ominaisuudesta. Eräs kollega selitti tämän mielestäni hyvin. Paras yksilöllinen linssi on kuin räätälöity puku. Se istuu hyvin, siinä on mukava liikkua ja se näyttääkin hyvältä, mutta se on silti puku. Se ei ole parhaimmillaan kaikissa tilanteissa ja verkkarit on aina mukavammat.

Yhdessä löydämme varmasti juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun ja tehdään ikävästä ikänäöstä, iloinen aikuisnäkö.