Kuivat silmät-viisi vinkkiä

Suurin osa suomalaisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä kuivista silmistä. Joskus voi olla hankala tietää, mistä silmien epämukava tunne johtuu.

Kuivasilmäisyyden yleisimmät oireet?

Kuivien silmien yleisimpiä oireita ovat roskan tai pölyn tunne sekä silmien kirvely ja punoitus. Tarve räpytellä silmiä entistä tiheämmin tai toisaalta kyynelten vuotaminen ovat myös kuivasilmäisyyden oireita.

Kuiva silmä voi myös heikentää näkemisen laatua. Kuivasilmäisyydestä kärsivä voi kokea silmien ärtymistä, väsymistä ja valonarkuutta. Jos kuivasilmäisyyteen ei puututa ajoissa, voi pinta vahingoittua ja aiheuttaa jopa tulehduksia. Kuivista silmistä voi näin tulla vahvasti arkea rajoittava tekijä.

Miten toimin, jos kärsin kuivista silmistä? 

Suosittelemme varaamaan ajan optikon suorittamaan kuivasilmäisyystutkimukseen, varsinkin jos olet kokeillut kostutustippoja etkä ole saanut niistä apua. Kuivasilmäisyystutkimuksessa määritellään aina kuivien silmien syy. Kun syy on selvillä suunnitellaan hoito. Hyvin varustetuissa optikkoliikkeissä on laaja valikoima erilaisia kuivan silmän hoitotuotteita ja asiantuntevaa apua. Ei nimittäin ole samantekevää minkälaisella tipalla hoidat vaivaa. 

Mikä aiheuttaa kuivasilmäisyyttä?

Kuivailmäisyyteen löytyy monia syitä, kuten esimerkiksi liian niukka kyynelten eritys. Silloin perinteiset kostutustipat saattavat helpottaa ongelmaa. Kuivumisen syy voi myös olla Meibomin rauhasten toiminnassa. Niiden tehtävä on muodostaa kyynelfilmin päälle suojaava lipidikerros. Jos rauhaset ovat tukossa tai niiden toiminta on häiriintynyt, haihtuu kyynelneste silmästä liian nopeasti. Tällöin pelkän kostutuksen lisäämisellä ei saada pysyviä tuloksia, vaan Meibomin rauhasten toimintaa pitää pyrkiä parantamaan.

Yksi yleinen syy silmien kuivumiselle on myös lisääntynyt päätetyöskentely. Itse asiassa aina kun katsot ruutua, oli se sitten tietokone, puhelin tai vaikka televisio, silmien räpytystiheys hidastuu ja silmät kuivuvat nopeammin. Lämmityskauden edetessä sisäilman kosteus vähenee aiheuttaen silmien kuivumista. Myös koneellinen ilmanvaihto altistaa silmien kuivumiselle. Tietyt lääkkeet ja sairaudet saattavat myös aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Myös piilolasien käyttö altistaa kuiville silmille. Selvitetään siis aina ensin syy ja sen jälkeen aloitetaan siihen sopiva hoito.

Viisi vinkkiä kuiville silmille.

  1. Keinokyyneleet eli silmän pintaa suojaavat ja voitelevat silmätipat tai -suihkeet ovat tavanomaisia hoitokeinoja. Kuivasilmäisen tulisi käyttää tippoja riittävästi ja säännöllisesti, jotta niistä saadaan apua oireisiin. Toisille sopivat ohuet tipat, toisille paksummat geelitipat.
  2. Meibomin rauhasten hoito on oikea vaihtoehto, jos kyyneleet haihtuvat liian nopeasti näiden rauhasten toimintahäiriön vuoksi. Kotona tehtävä lämpöhoito ja rauhasten puristelu voi korjata tilanteen (kysy aina ensin hoito-ohjeet).
  3. Kuivasilmäisyyden oireisiin on myös kehitetty erilaisia ravintolisiä, joissa yhdistyvät tärkeät Omega-rasvahapot tasapainoisessa koostumuksessa.
  4. Ilmankostutin saattaa myös helpottaa kuivien silmien oireita. Sen avulla saat helposti lisättyä kosteutta huoneilmaan. Silmät tuntuvat monesti erityisen kuivilta aamuisin, joten ilmankostuttimen sijoittaminen makuuhuoneeseen voisi olla järkevää.
  5. Jos et saa kotikonstein helpotusta oireisiin, ohjaamme sinut aina lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi suositella esimerkiksi kyynelkanavien avaamista tai kyyneltietulppia.

Mitä nopeammin silmien itsehoito aloitetaan, sitä parempia tuloksia saadaan.