Loistava liikennenäkö

Istun autokorjaamon kahvilassa ja mieleeni juolahti ajatus liikennenäöstä. Mistä johtuu että huollamme ja katsastamme automme, pesemme ja vahaamme niitä ja maksamme kalliita autovakuutuksia. Samalla laiminlyömme sen tärkeimmän liikenneturvallisuuteen vaikuttavan tekijän- näön!

Näkö on tärkein aisti liikenteessä. Normaaliksi näöntarkkuudeksi on määritelty luku 1.0. Suomessa henkilöautolla saa ajaa ilman silmälaseja silloin jos näöntarkkuus on 0.5. Toisin sanoen ajaa saa kun näemme 50% normaalista. Yllättävää eikös? Tähän kun lisätään Suomen vaativat sääolosuhteet, pimeä ja naarmuinen tuulilasi ollaankin tilanteessa jossa ratin takana istuu hurja määrä huonosti näkeviä kuskeja. Myös ikä tuo mukanaan muutoksia näkemiseen. Miksi siis olla liikenteessä vaaraksi jos asialle voi tehdä jotain.

Kaikki meistä varmasti ymmärtää näkökyvyn merkityksen autoillessa. Tiedämme että ajaminen muuttuu hankalaksi hämärässä ja pimeässä. Ymmärrämme että ajonopeutta on säädettävä jos vettä sataa kaatamalla tai jos lunta tuiskuttaa vaakasuoraan tuulilasia päin. Olemme kaikki kokeneet tilanteen jossa vastaantulijan valot aiheuttaa häikäistymisen ja näkökyky katoaa hetkellisesti. Naarmuinen tuulilasi ja huonot tuulilasinpyyhkijät eivät ainakaan lisää näkömukavuutta. Tähän kaikkeen kun vielä yhdistämme huonon näkökyvyn, voit uskoa loistava liikennenäkö on kaukana.

Hyvä liikennenäkö on monen asian summa. Meidän pitää pystyä tarkkailemaan ympäristöämme, reagoimaan nopeasti ja ennakoimaan tulevaa. Meidän pitää myös olla perillä omasta ajokyvystämme, vireystilastamme ja kyvystämme toimia vastuullisesti ja turvallisesti liikenteessä. Tähän liittyy myös näkökyky. Käytit sitten monitehoisia silmälaseja, yksitehoisia kaukolaseja tai vaikka pelkästään aurinkolaseja voimme tänä päivänä optimoida niiden ominaisuudet vastaamaan tarpeitasi.

Kontrastinäkö ja hämäränäkö

Liikennenäkemisessä kontrastinäön merkitys on suuri. Kontrastinäkö tarkoittaa silmän kykyä erottaa eri sävyjä toisistaan. Hämäränäköön vastaavasti vaikuttaa juuri kontrastinäkö sekä silmän kyky tottua eri valaistusolosuhteisiin. Ikääntyessä mykiö samentuu ja usein silloin myös pimeällä ajaminen hankaloituu.

Häikäistyminen

Kaikki olemme kokeneet matalalta paistavan auringon ikävän kirkkauden tai märästä tienpinnasta heijastuvan auringonvalon. Hetkellinen häikäistyminen lisää liikenneonnettomuuden riskiä merkittävästi. 

Liikenteessä vallitseviin vaihtuviin olosuhteisiin emme valitettavasti voi vaikuttaa, mutta jokainen voi maksimoida oman ja muiden turvallisuuden. Kun varmistat että silmälasisi vastaavat näkökykyäsi ja tarpeitasi sekä hankit mahdollisiin silmävaivoihin asianmukaista hoitoa, teet tärkeän henkilökohtaisen turvallisuusteon. Hoidetaan yhdessä loistava liikennenäkö kuntoon.

Autoiluun suunnitellut Hoyan EnRoute-linssit tekevät autolla ajamisesta mukavampaa. Linssien erikoispinnoite ja uusi materiaali vähentävät häikäisyn tunnetta, joka aiheutuu vastaantulevista ajovaloista tai kojelaudan heijastuksista. Kontrastia parantavan lisäsuodattimen ansiosta näkeminen on parempaa sumussa ja sateessa. Täydellinen valinta Suomen sääoloihin.